2020. jan 08.

Tûzkatasztrófa helyzetjelentés

írta: Mozzi
Tûzkatasztrófa helyzetjelentés

0e0419cc-41d5-4fa7-aebe-69e701140b5f.jpeg

Ti is biztosan tudjátok, itt Ausztráliában most nagyon nagy a baj: lángokban az ország.

 

A folyamatosan égő erdőtüzek miatt Ausztrália hat államában majd tízmillió hektárnyi terület borult tûzbe, rengeteg város égett porrá, többezer ember vált otthontalanná, huszonöt ember életét vesztette..  Közel mintegy ötszáz millió! haszon-és vadonélô állat lett a lángok martalékává, tehenek, koalák, kenguruk, oposszumok, szívfacsaró...

Az erdôtüzek természetesek itt,minden évben van ‘erdôtûz-szezon’ a forró száraz nyár alatt az extrém hôség miatt(40+ néha 50! fok).. és a klímaváltozás miatt a helyzet egyre nehezebb..

Ezek a tüzek legtöbbször természetes úton keletkeznek /pl egy kóbor villám belekap az erdô kiszáradt fáiba, a szél által pedig villámsebesen terjednek a lángok), de van hogy emberi okok generálják a bajt (rosszindulat, felelôtlenség)- egy elejtett cigarettacsikk is végzetes lehet, sokezer dolláros büntetés jár ha valaki eldob egyet.. és ez így helyes szerintem!!

Szóval jelenleg hivatásos és önkéntes tûzoltók ezrei (fôként helyi, továbbá más országok tûzoltói az USA-ból, Kanadából es Új-Zélandról) dolgoznak éjt nappallá téve, plusz az ausztrál hadsereg  is bevetésre készen áll hadihajókkal, repülőkkel , helikopterekkel).

—-

Mi itt Adelaide északi részén élünk, biztonságos környéken,amiért nagyon hálásak vagyunk! Pár hete volt nagyobb tűz a hozzánk közeli Adelaide-hegységben, közel száz ház leégett.. mi szerencsére csak annyit tapasztaltunk az egészből hogy masszív füstfelhő borította a levegőt, és hullott a pernye mint a hó..

És talán még annyi hogy most januárra terveztük hogy pár napot eltöltünk a közeli Kenguru-szigeten, Dél-Ausztrália egyik legszebb helyén. A sziget jórésze leégett, két adelaide-i férfi tûzhalált halt. Szerencsések vagyunk hogy nem indultunk útnak, lehet sose tértünk volna haza..

 

Azt, hogy a mostani erdőtüzeket mikor sikerül megfékezni egyelőre szerintem senki nem tudja - a nyár is szinte csak most kezdődött el..csak remélni tudom a legjobbakat, bízom a sok összetartó ember áldozatos munkájában és várom az esôt��❤️

 0e0419cc-41d5-4fa7-aebe-69e701140b5f.jpeg

Szólj hozzá

Ausztrália erdôtûz