2017. már 25.

Miértek és válaszok. Jól döntöttünk?

írta: Mozzi
Miértek és válaszok. Jól döntöttünk?


 Sziasztok!


Ez egy kicsit hosszabb, beszédesebb poszt lesz. Olyan értékelős-mérlegelős!:) Szóval:

amikor elköltöztünk otthonról, illetve azóta is gyakran kérdezik barátok, ismerősök, hogy miért erre az országra esett a választásunk.
Magam részéről, a kalandvágy azóta megvan bennem, ahogy az eszemet tudom. És érdekes, de valahogy Ausztrália mégcsak rejtetten sem szerepelt a terveim közt, Adelaide-ről pedig ezelőtt nem hallottam soha..
Gergő tervei közt viszont nagyonis szerepelt ez az ország! Kicsit lehet a kenguruk és koalák, de leginkább egy gyerekkori jóbarátja miatt, aki már régóta itt él kint-igazából ő volt az ötletadó. És a beszélgetéseik következményeképp megindult a láncreakció->álomból terv, tervből intézkedések hosszúhosszú sorozata, majd ez lett ami most van!:)

ADELAIDE mellett egyetlenegy száraz érv szólt csak: plusz pontokat kaptunk rá!
Hogy ez mit jelent..?
Az eredeti terv az volt, hogy a tanulóvízum (student visa)->diplomásvízum (graduate visa)->állandó lakosi vízum (permanent residency, 'pr') ->letelepedés 'szamárlépcsőt' járjuk meg. Pont jár az itt megszerzett diplomára, az életkorra, IELTS vagy PTE nyelvvizsga-eredményre, illetve a helyre, amit lakóhelyül választunk. Adelaide volt a befutó a legtöbb jutalomponttal, lévén előrelátó érett felnőttek (haha:D) nem volt kérdés, hogy itt lesz a bázis!:)

img_0337_1.JPG

Hogy bejött-e a 'zsákbamacska'..?
Íme a (rövidített:)) mérleg->

AUSZTRÁLIA
Először is tudni kell, hogy nincs minden sarkon koala és kenguru, vombat, vagy emu, és például kígyót se láttam eddig az állatkerten kívül (ami persze nem baj!:)) Bár haláloscsípésű mérgespók (redback) már többször volt a kertben..És cápával is volt már szerencsénk együtt uszizni (ez életem eddigi legfélelmetesebb élménye!:o) 

Viszont az ország -az alapján, amit eddig láttunk belőle- nagyon változatos, szép!  Csak kiragadok párat a sokezerből, hogy kicsit bemutassam a sokféleséget:

Outback, Flinders Ranges, 2016 június

img_0357.JPG

Great Ocean Road, 12 Apostol, Victoria, retro  2014-ből:) Gondolom napjainkban pont így néz ki:D

img_0460.JPG

Sydney (örök szerelem<3)

img_8151.JPG

Murray-folyó. Ez már idei helyi, dél-ausztráliai kép:)

img_0362.JPG

De a legjobban mégiscsak az emberek tetszenek itt nekem, mivel

->->a legtöbb ausztrál laza, mosolygós, érdeklődő, segítőkész, és rendkívül kommunikatív! Jókat lehet spontán beszélgetni az utcán, a pénztárossal a boltban, a buszon, a postán, bárhol!
 -Tetszik hogy nem fukarkodnak a dicsérettel. Ismeretlen emberek megdicsérnek ha jól dolgoztam, ha csinos a ruhám, én megdicsérem a bolti eladó sminkjét, vagy a postást ha meghozza a csomagom. Kedvesnek lenni jó, egy kis figyelemnek pedig mindenki örül:) Miért ne..?
 -Tetszik hogy ha nagy is a sor bárhol vagy késik a busz, nincs zúgolódás, türelmesen vár mindenki.
 -Tetszik hogy ha bemegyek a postára vagy bármilyen hivatalba, az ügyintézés meglepően gyors.

 -Tetszik hogy az országút nem Forma1 pálya.
 -Tetszik az is ha lejárt a munkaidőm, hazaküldenek, de ha például túlóra van, azt másfeles vagy kettes szorzóval fizetik.
 -Tetszik hogy mindenki, aki dolgozik, meg van becsülve, a munka ki-és meg van fizetve. Kukás, felszolgáló, fogorvos, legyél bármi. Olyat sem láttam még, hogy az egyik ember lenézte volna valamiért (például szakma) a másikat.
 -Tetszik hogy dolgos életmód mellett a tervek reális időn belül megvalósíthatók.
 -Tetszik, hogy ha később, már állandó lakosként házat szeretnénk venni, az állam ad kis segítséget(na jó kicsit előre szaladtam az idővel:D)
 -Tetszik, hogy az emberek csinosan de nagyon lazán öltözködnek-bár azt hogy néha még az étterembe is mezítláb érkezik egy-egy kedves vendég, vagy este akár pizsibe'(!), ez még így négy év után is megdöbbent kicsikét�
 -Az nagyon tetszik, hogy az emberek gondolkodás nélkül nyíltan elmondják a véleményüket, szóban és a közösségi médiában, vagy a munkahelyen(!) egyaránt. Legyen a téma helyipolitika, mindenféleegyenlőtlenség, donaldtrump, stb..

-Tetszik hogy az idősebb emberkék vidámak, jönnek-mennek, akár nevetgélős bandává 'verődve' beülnek mulatni csak úgy egy étterembe
-És tetszik az is, hogy a jegyellenőrök udvariasak<3:)

ADELAIDE
- nem túl nagy, de nem is kicsi (kb másfél millió ember él itt)
- A belváros kellemes, a kerületek szépek. Ez itt a Rundle Mall, a helyi Váci utca. Nem olyan elegáns, viszont ötméterenként van egy utcazenész/táncos/valamilyen előadóféleség, így nagyon hangulatos:)

img_0349.JPG

 - Borvidékek sora a környéken. Ezt nem kell kifejteni:D

Barossa Valley
img_7868.JPG

- Sok a pálmafa. Szeretem a pálmafákat!!!<3

img_7119.JPG
- Tengerpart, tengerpart, tengerpart. Majdnem harminc különálló beach van itt. Megunhatatlan:)

Aldinga beach. Autóval le lehet menni a partra, vannak előnyei:) Itt az Ausztrália Napot ünnepeltük épp!

img_7019.JPG

Goolwa beach. Ez is ilyen autós hely. Ezek a kedvenceim:)

img_7319.JPG

Alkonyat Glenelg beach-en
img_7082.JPG

Naplemente a házunkhoz közeli beach-en. Ide majdnem minden nap eljövünk:)

img_8946.JPG

Az pedig ott lent Blowhole beach. Csak terepjáróval lehet megközelíteni, meredek-kacskaringós földút vezet ide. A szüleim kicsit meg is szeppentek, de tíz perccel később már széles mosollyal dobálóztak a (nem kicsi) hullámokkal!:D

img_0366.JPG
- Dél-Ausztrália (SA) a Fesztivál Állam (Festival State), így valóban sok rendezvény, kiállítások, fesztivál van itt!

És akkor az árnyas oldal:
-a nyelv
Amikor beültem az egyetemen az első számvitel órára, úgy figyeltem mint még soha. És cak pár szót értettem:(Tényleg. A kurzus végére persze belejöttem:) De bevallom a kommunikáció néha még most is nehéz..Telefonon például nem szívesen beszélek.
Nagy általánosságban a személyes beszélgetés rendben van már, de van például hogy olyan vendég tér be az étterembe ahol dolgozom akinek csak minden harmadik szavát értem, és ő viszont:x 
-a vízumprocedúra
nagyon költséges. A fizetésünk jórésze rámegy, különösen vízumváltásnál. Ez most is aktuális-erről a későbbiekben írok még 

-Amíg az ember eljut a letelepedésig, még a legjobb kapcsolatot is próbára teszi a folytonos bizonytalanság, feszültség, teljesítménykényszer, rengeteg belefektetett energia, folyamatos spórolás.
-Az időeltolódás
jelentős..így a kapcsolattartás a családdal, barátokkal nem egyszerű
-->DE
-A nyelvtudásunk folyamatosan fejlődik, plusz szerencsére a különleges(en erős) kelet-európai akcentust (ami remélem tompul hamarosan) sokan szeretik..számomra érthetetlen, de persze a mai napig jól esik amikor kérdezik vajon honnan jöttem..?:)
-a pr vízum már itt kopogtat az ajtón
-bizony meg kell szervezni a beszélgetéseket..

A válaszom tehát:
Az a zsákbamacska végülis bejött! Nagyon szeretünk itt élni!:)

img_0361.JPG

img_0369.JPG

 

Szólj hozzá